סטומה
הכתוב בעמוד זה אינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי, האחריות היא על הקורא בלבד
שקית סטומה משמשת כפתרון חיוני ומשמעותי לנשים, גברים וילדים עם מחלות קרוהן וקוליטיס- במקום לגשת להתפנות בשירותים, הכל מתרוקן לשקית הצמודה לדופן הבטן אותה מחליפים כל כמה ימים.
סטומה של המעי, נוצרת בניתוח בטן בהרדמה מלאה בו מבצעים חור בבטן (חלון) ממנו מוציאים קצה של המעי הבריא ומחברים אותו לאותו חור בדופן הבטן עם תפרים- אליו מצמידים שקית שלתוכה מתרוקן כל מה שאמור לצאת בשירותים.
לגבי המעי החולה יש 2 אופציות:
1. הוא "מנותק" מהמעי הבריא ונותנים לו לנוח עד שיחלים ויוכלו לחבר אותו בחזרה (כאשר הסטומה היא זמנית)
2. מוציאים לגמרי את החלק החולה ורק החלק הבריא נשאר לתפקד (לרוב זו סטומה קבועה)
סטומה שבה הקצה של המעי הגס מחובר לדופן הבטן- קולוסטומי
סטומה שבה הקצה של המעי הדק מחובר לדופן הבטן- איליוסטומי
במקרים בהם אנשים המאובחנים עם מחלת קוליטיס (בלבד) ויש להם סטומה של המעי הדק (איליוסטומי) ובגלל חומרת המצב שלהם הוחלט להוריד בניתוח את כל המעי הגס- יהיו מצבים (בשיקול דעת רופא בלבד) שיוכלו לעשות ניתוח שישחזר חלק מהמעי הדק שיתפקד כמעי גס ויוכלו לחיות ללא שקית סטומה- הליך זה נקרא "פאוץ'".
*ניתוח בטן כדי להיות עם שקית סטומה נעשה בשיקול דעת והמלצת רופא בלבד!!*
רק כאשר המצב הרפואי של המטופל החמיר כתוצאה ממחלת קרוהן/ קולטיס, ואף תרופה לא עוזרת לשפר את המצב הבריאותי של המעיים של המטופל (ירידה קיצונית במשקל שמדרדרת עם הזמן, חוסר תיאבון, ואפילו במצבים מסויימים כאשר יש חשש לחיי המטופל).
רופא (כירורג בטן/ גסטרו) ימליצו על להיות עם שקית סטומה.
מטרתה של השקית סטומה לתת לחלק של המעי החולה לנוח ואף במקרים מסויימים להוריד אותו לגמרי (במידה והמצב של המעי החולה כמעט ולא ניתן להחלמה), ולשפר את מצבו הבריאותי ואיכות חייו של המטופל בכך שיש הקלה בכאבים, התיאבון חוזר, יש עלייה במשקל וכמובן פחות דאגות בעקבות הריצות לשירותים שהיו לפני הניתוח.
1. שיפור באיכות החיים: סטומה משפרת באופן משמעותי את איכות החיים של אנשים עם מחלת קרוהן וקוליטיס, בזכות יכולתה להפחית את תחושות הכאב והחולשה (חולשה נגרמת מחוסר תיאבון וירידה במשקל בעקבות כאבים)
2.ניהול מערכת העיכול: סטומה מסייעת בניהול יעיל יותר של מערכת העיכול במקרים של מחלת קרוהן וקוליטיס ולפתור בעיות פונקציונליות.
3. הפחתת חרדות ודאגות: בעזרת סטומה, אנשים המאובחנים עם מחלות קרוהן וקוליטיס יכולים להפחית את הדאגות והחרדות הקשות שלהם, ולחיות חיים מאוזנים יותר.
4.לבוש- כמעט ואין הכוונה מסודרת המסבירה כיצד ניתן להתנהל עם השקית סטומה מבחינת לבוש לאחר הניתוח. השקית עצמה לא מגבילה כמעט את אפשרויות הבחירה מבחינת לבוש, זה מאוד תלוי איך מרגיש מי שלובש את הבגד ומה נוח לו, אבל יש מספר טיפים שיכולים להכווין ולדייק את הבחירה של הבגדים:
א. מכנסיים-במידה ואתן מעוניינות בג'ינס סקיני או טייץ לא מומלץ מכנסיים צמודות מדי , כדי שאחרי האוכל השקית צריכה להתמלא וזה יגרום לכם להגבלה בתנועה ואפילו יכול לגרום לדליפה של השקית סטומה. לכן יש לקחת במידה שלכם ועדיף שיהיה רחב ב1 ס"מ בערך יותר מהמידה שלכם (לא חייב טרנינג או רחב מדי) כדי שיהיה מקום לשקית.
ב. למי שאוהבת חולצות בטן, את לא חייבת להיפרד מהן- מכנסיים/ חצאיות בגזרה גבוהה הם פיתרון מושלם ואופנתי וקיים מגוון רחב בחנויות מבחינת גזרות
ג. בגדי ים- מי לא אוהב/ת ללכת לים או לבריכה בקיץ? לכן הקמתי את המותג בגדי הים שלי, פתרון מותאם ומונגש לנשים וגברים עם שקית סטומה. לנשים מומלץ ביקיני עם חלק תחתון גבוה או בגד ים שלם עם כיס פנימי שמחזיק את השקית סטומה שבזכותו היא לא זזה ולא צריך כל רגע לסדר אותה.
כמובן שמי שמרגישה בנוח יכולה ללבוש ביקיני עם חלק תחתון נמוך. לגברים- חלק ירגישו בנוח להיות חולצה וחלק יעדיפו מכנס בגד ים גבוה עם כיס פנימי מותאם שיחזיק את השקית (קיימים בחנות האינטרנטית EDEN EFRAT )
ד. חשוב מאוד בהתחלה ללכת פיזית לחנות ולמדוד כל מיני גזרות ומידות ולבדוק מה נוח לכם ומה יותר מחמיא ועם מה אתם מרגישים הכי בנוח. אבל תזכרו שלא משנה עם מה תלכו- בין אם תבחרו בגד צמוד או רחב, אנשים לא יכולים לראות או לנחש שיש לכם שקית סטומה מתחת לבגדים.ש
בכנות? זה החלק שלקח הכי הרבה זמן לכתוב כי ניסיתי לחפש ולחשוב אבל כמעט לא מצאתי אז אסכם זאת בקצרה:
החיסרון העיקרי (וביננו גם הכי לא נעים), זו דליפה מהשקית- והיא יכולה לקרות מהסיבות הבאות:
א.הבסיס של השקית סטומה (שאליו מחוברת השקית) לא הודבק טוב ונשארו חריצים או שהדבק לא התייבש
ב. לא רוקנו את השקית בזמן והיא הייתה מלאה עד הסוף
ג. לא החלפנו שקית בזמן והדבק כבר לא היה חזק
חששות עיקריים ואיך פותרים אותם?
למרות כל היתרונות של השקית סטומה רוב האנשים שחיים איתה (וגם אלו שבסביבתם) רואים אותה בצורה שלילית וקיימים פחדים וחששות מהמון סיטואציות שאולי יכולות לקרות, וכדי להבין שאין ממה לחשוש ושהיא נועדה לעזור ולגרום לנו להרגיש טוב ולהקל עלינו הכנתי רשימה איך להתמודד עם אותם פחדים:
1. "מה יקרה אם אנשים ידעו שיש לי שקית סטומה?"- מדובר בחשש העיקרי המשותף, ולכן חשוב לציין שזה משהו אישי ואינטימי ולכן תבחרו אנשים שאתם סומכים עליהם לשתף אותם.
בנוסף- ללכת לשירותים זה משהו מאוד טבעי, אצל כולם!! רק תזכרו שאצלכם זה הרבה יותר נקי ואסתטי, שלא מצריך יותר מדקה.
2. "אם תהיה דליפה מהשקית במקום ציבורי"- אכן סיטואציה לא נעימה, אבל אפשר להתמודד במספר דרכים:
א. תמיד שיהיה לכן בתיק/ברכב/במשרד/ בכל מקום שאתן נמצאות בו הרבה בגדים להחלפה וציוד להחלפת שקית
ב. עם הזמן לומדים לשים לב מהר מאוד לדליפה עוד בשנייה שהיא מתחילה-
ככה שמספיק שתיכנסו לשירותים, תנקו טיפה את האזור של הבסיס ותיזהרו לא לעשות תנועות חדות עד שתגיעו הביתה
ג. עם כל התחושה הלא נעימה שיכולה להיות, לזכור שזה יכול לקרות ואתם כנראה היחידים ששמתם לב- והמצב שהיה לפני הניתוח היה הרבה פחות נעים והצריך יותר הכנה לפני יציאה מהבית (וכנראה גם מנע הרבה פעמים יציאה מהבית)
3. "איך אפשר להכיר בן/בת זוג עם שקית סטומה? מי ירצה לצאת איתי?"- מבלי להכיר אתכם אישית- אני יכולה לומר שאין שום סיבה שלא תהיו מחוזרות, ואני לא מנסה לנחם אתכן או להיות קלישאתית- כי אחרי ניסיון של דייטים ומערכת יחסים כשאני עם שקית סטומה- כשהצד השני באמת מעוניין בכן ואתן מוצאות חן בעיניו ויש כימיה מדהימה תאמינו לי שהשקית היא פרט שולי מבחינתם.
אבל איך ניגשים לזה בכלל?
א. קודם כל אל תשכחו שאתן רוצות להכיר את הצד השני כמו שהוא רוצה להכיר אתכן- אני יודעת שיש לכן בראש את המחשבה המטרידה "איך אני מספר/ת לו/ה?" איך הם יקבלו את זה?" אז תעצרו, תבדקו בכלל אם הצד השני בכלל מוצא חן בעייניכן? מראה חיצוני, אופי, האם הוא/היא מכבדים אתכם? האם הם באמת מקשיבים לכם? ההשקפת עולם שלכם זהה? אלו הרבה דברים שלומדים על הצד השני בדייטים הראשונים, אתם חלק מהמערכת היחסים בדיוק כמו הפרטנר/ית
ב. גישה- אם לא תעשו מזה ביג דיל הם לא יתחסו לזה ככה, אם אתם מציגים את השקית סטומה או הבעיה הרפואית שלכם כ-נטל או משהו שלילי מאוד גם הצד השני יתפוס את זה ככה, אבל אם תציגו את זה כמשהו שהוא חלק ממכם ואתם חיים איתו כמו שאתם מספרים על המקצוע שבו אתם עובדים או לומדים גם הצד השני יתפוס את זה ככה ואפילו ישאל שאלות מתוך סקרנות כדי להכיר אתכם
3. אז מתי מספרים? בגדול מתי שאתן מרגישות בנוח, אבל כן ליישם את סעיף א, להבין אם אתן רואות את עצמכן ממשיכות להכיר אותם ובדרך כלל בסביבות דייט שני או שלישי (מתי שמרגיש לכן לנכון)
4. מה קורה אם הצד השני לא מעוניין? תמיד תזכרו שזה בסדר לשמוע "לא" כמו שאתם אומרות או אמרתן בעבר, ולמרות הנטייה לקשר באופן מיידי "האם זה בגלל הסטומה", אז תעצרו- כי זה לא תמיד קשור.
ולהיכנס לחשיבת יתר על הסיטואציה "מה היה יכול לקרות אם לא הייתה השקית" לא תקדם אותכן, וממליצה לכן לזכור שעשיתן את ההכי טוב שלכן ולהמשיך הלאה.
קודם כל תודה ענקית על הדאגה והאכפתיות, אני יודעת שאתם רוצים לעזור ולהיות שם איתנו, אבל יש כמה דברים שאתם חייבים לדעת:
א. אין צורך לרחם עלינו, באמת- בזכות השקית העצמאות שלנו חוזרת אלינו, המצב הבריאותי שלנו משתפר ואנחנו לגמרי חוזרים לעצמנו.
נכון לא לכולם יהיה פשוט לקבל את ה"תוספת" החדשה וכנראה ייקח להם קצת זמן ללמוד להסתדר איתה, אבל לרחם עלינו או להתבאס ולנסות למצוא חסרונות ולהציג את השקית כמשהו שלילי- לא יתרום אלא תהיה תוצאה הפוכה!
לכן אני מבקשת שלא תעצימו את התחושה השלילית אלא כן תציגו את זה כמשהו שהוא נועד לעזור לשפר את איכות החיים, והמצב הבריאותי של הקרוב/ה שלכם. ואם עדיין קשה לכם לקבל את זה, תחזרו לחלק של היתרונות,
תיזכורת מעולה למצבים כאלו 😊
ב. מומלץ שאדם שגר באותו הבית גם ילמד איך להתנהל עם הציוד במידה ובהתחלה הקרוב שלכם יצטרך עזרה בפעמים הראשונות.
ג. אם חבר/חברה, קרוב משפחה, קולגה בעבודה שיתף/ה אתכם שיש לו/לה שקית סטומה, והם לא ציינו אחרת הם כנראה סומכים עליכם מספיק שלא תשתפו את המידע עם אנשים אחרים בסביבה- זה משהו אינטימי שלהם ואם הם הרגישו מספיק בנוח לחלוק איתכם את זה לא מומלץ להפר את האמון איתם, כמו שאתם לא הייתם רוצים שיפיצו משהו אישי שקשור אליכם.
ד. אל תתנהגו אלינו כאדם חריג/ לתת יחס מיוחד- אומנם יש לנו תוספת חדשה אבל אנחנו עדיין כמו כל אדם אחר בעולם, פשוט עם יתרון הרבה יותר נוח ואסתטי שלא מצריך מאיתנו לדאוג בנוגע להתפנות בשירותים.